Kävin Nitan kanssa metsässä hakemassa sammalta. Löysimme myös hyvän mustikkapaikan, jota kukaan muu ei ollut selvästikään vielä keksinyt.

Arvatkaa, mihin tarvitsin sammalta?

Ette ikinä arvaa. Hähä.

Sain lahjaksi bonsai-puun! Olen halunnut sellaisen siitä lähtien, kun näin Karate Kidin ensimmäisen kerran, ja siitähän on oletettavasti paljon aikaa (vuosia). Yritin joskus kasvattaa bonsaita männystä, mutta se ei onnistunut. Bonsain voi tehdä toki mistä vain puusta, kunhan se on miniatyyripuu. Japanissa "bon" tarkoittaa ruukkua ja "sai" puuta. Bonsai on siis ruukkupuu! Selasin nettiä ja sain selville, että oma puuni on todennäköisimmin afrikkalaista alkuperää oleva jade-puu. Onnekseni laji on siitä helppo, että sillä on kyky pitää vettä lehdissä pitkiä aikoja, eikä se vaadi niin paljon kastelua. Normaalisti bonsaita on kasteltava päivittäin ja lehtiä voi sumuttaa pitkin päivää, paitsi yötä vasten.

Yritän kasvattaa puuta enemmän vasemmalle. Bonsai-mestari Ben Okin mukaan bonsai ei saisi olla ruukun keskellä, koska se on epäesteettistä. Ruukku ei näytä silloin hyvältä. Sama mies suositteli sammalta ruukkuun, sillä puu näyttää sammalen kanssa hyvinvoivalta ja hyvin hoidetun puun ympärille kasvaa lisää sammalta. Ben Okia pääsin muuten kuuntelemaan edellä mainitun Karate Kidin dvd:n ekstroista.

Tässä bonsai sammalen kanssa omalla paikallaan ikkunalaudalla bambu-huoneessaan.